TSG kiest voor open acces: veel groter bereik voor onderzoekers

Het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) publiceert voortaan alle artikelen vrij toegankelijk voor iedereen. Het grote voordeel is dat onderzoekers en onderzoeksgroepen zo een veel groter bereik krijgen.

“TSG is hét medium om wetenschapsresultaten met het Nederlands publiek te delen. Het is een van de belangrijkste tijdschriften voor de publieke gezondheid. En dus ook voor publicaties van de academische werkplaatsen publieke gezondheid in ons land”,

zegt programmaleider Maria Jansen van de academische werkplaats Limburg.

Via SpringerLink worden alle artikelen voor iedereen volledig vrij toegankelijk gepubliceerd. Bovendien kunnen onderzoeksgroepen of academische werkplaatsen samen een themanummer vormgeven. Het aantal downloads voor TSG-artikelen was al hoog (in 2017 ruim 85.000 downloads) en zal door het volledig open access karakter zeker stijgen. Daarmee neemt het bereik van artikelen verder toe. TSG benadrukt dat de (eerste) auteur de auteursrechten behoudt. Verder blijven reguliere nummers en themanummers TSG online uitkomen. Deze worden samengesteld uit wetenschappelijke artikelen en forum-bijdragen.

De keus voor open acces heeft één nadeel, zegt Maria Jansen.

“Er hangt een prijskaartje aan.”

Wie wil publiceren in TSG is voortaan een Article Processing Charge (APC) verschuldigd. Voor themanummers geldt dat de (gast)redactie financiering moet regelen voor open acces. De ervaring van afgelopen jaren leert dat dit voor een aantal landelijke kennisinstituten een aantrekkelijke en haalbare optie is, omdat financiering met een aantal partners gedeeld kan worden.

Voor vragen en meer info kunt u contact opnemen met de kernredactie via het TSG-secretariaat: tsg@bsl.nl