Open acces TSG is groot succes

De keuze van het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) om alle artikelen vrij toegankelijk voor iedereen te publiceren, blijkt een groot succes. Sinds de start van deze ‘open acces’ in 2019 zijn zo’n veertig papers samen bijna 100.000 keer gedownload.
TSG is het enige wetenschappelijke tijdschrift in Nederland dat vrij toegankelijk artikelen publiceert. Het is een van de belangrijkste tijdschriften voor de publieke gezondheid. TSG verschijnt vier keer per jaar en bevat per editie ongeveer tien papers. Open acces vereist dat indieners van een artikel hiervoor betalen: de zogeheten Article Processing Charge (APC). Een bedrag van enkele duizenden euro’s. Bij de start van de open acces bestond dan ook lichte twijfel over de haalbaarheid ervan.

Die twijfel is ongegrond gebleken. In de praktijk worden meer dan voldoende artikelen voor publicatie aangeboden. Partijen die betrokken zijn bij de publicatie van wetenschappelijke artikelen, blijken bereid om te investeren in open acces. Gevolg is dat TSG het aantal downloads sterk zag stijgen. Lydia Nieuwendijk, van SpringerLink, de uitgeverij van TSG, is blij met het succes.

“Voor Nederlandse onderzoekers biedt TSG een uniek podium. Uniek omdat TSG het enige Nederlandstalige wetenschappelijk tijdschrift is op het gebied van de publieke gezondheid. En uniek omdat TSG door zoveel lezers wordt gevonden, zoals blijkt uit het grote aantal downloads. Wij zijn trots om zo’n belangrijke rol te mogen en kunnen vervullen bij het verspreiden van nieuwe kennis en inzichten in de Public Health.”

Bovendien sluit de beslissing van TSG volgens haar aan bij het beleid van NWO en ZonMw dat wetenschap opener moet worden en voor iedereen beschikbaar waar het gaat om onderzoek dat voortvloeit vanuit beurzen betaald door wetenschapsfinanciers.

TSG benadrukt dat de (eerste) auteur de auteursrechten behoudt. Reguliere nummers en themanummers TSG komen online uit. Deze worden samengesteld uit wetenschappelijke artikelen en forum-bijdragen. Voor themanummers geldt dat de (gast)redactie financiering moet regelen voor open acces.

Voor vragen en meer info kunt u contact opnemen met de kernredactie via het TSG-secretariaat: tsg@bsl.nl.
Hier vindt u TSG publicaties.