Onderzoek naar testbeleid chlamydia van huisartsen

afbeelding-onderzoek-julienWat doen huisartsen met het advies om mensen die zij eerder positief testten op chlamydia na drie tot twaalf maanden op te roepen voor een herhaling van de test. Dat is de kernvraag in een onderzoek van promovendus Juliën Wijers van de afdeling Seksuele gezondheid, Infectieziekten en Milieu van de GGD Zuid Limburg.

“In 2013 werd het advies opgenomen in de richtlijnen voor huisartsen. De vraag is nu in hoeverre zij dit advies overnemen en mensen inderdaad opnieuw testen”,

vertelt Juliën Wijers. Dit hertesten is van groot belang, zegt de promovendus.

“Het is bekend dat mensen die eenmaal chlamydia hebben opgelopen meer risico lopen om de infectieziekte opnieuw te krijgen. Als je deze mensen niet opnieuw test, mis je veel gevallen van chlamydia.”

Voor zijn onderzoek maakt Juliën Wijers gebruik van data van de afdeling Medische Microbiologie van het Maastricht UMC+. Daarbij richt hij zich op de regio Maastricht. Huisartsen in deze regio sturen de testen naar het laboratorium van deze afdeling. Echter, door de opkomst van commerciële laboratoria is het niet zeker of alle huisartsen in de regio Maastricht testen ook daadwerkelijk naar het laboratorium in Maastricht sturen. Hier wordt rekening mee gehouden.

“Het gaat om ruwe data die ik eerst als datamanager heb opgeschoond. Door deze unieke laboratorium data kun je precies berekenen wanneer voor iemand die al eens positief getest is, een hertest is aangevraagd”,

zegt de promovendus.