Lancet Infectious Diseases publiceert onderzoek naar beter re-vaccinatieschema hepatitis B
Een re-vaccinatieschema dat mensen beter beschermt tegen hepatitis B. Dat is de uitkomst van jarenlang onderzoek waar CAPHRI-promovendus Stijn Raven nu een artikel over heeft gepubliceerd in het internationale, wetenschappelijke topblad Lancet Infectious Diseases.
“Ik ben er heel blij mee dat we nu een podium hebben gekregen om onze bevindingen te delen. En dat we hebben kunnen laten zien dat je met een onderzoek in de praktijk van onder andere de GGD zo’n goed wetenschappelijk niveau kunt halen”,
zegt Stijn Raven.
Hij is tevens als arts verbonden aan de GGD regio Utrecht en wetenschappelijk medewerker bij het RIVM. Aanleiding voor het onderzoek vormt het probleem dat met het bestaande re-vaccinatieschema voor hepatitis B niet alle mensen met een hoger risico op de ziekte, zoals gezondheidspersoneel en reizigers, voldoende beschermd zijn.
“Iets meer dan de helft van de mensen die op basis van het bestaande beleid opnieuw gevaccineerd werd, was beschermd. Maar de overigen dus niet. Ondanks herhaalde vaccinaties konden we niet zeggen dat deze mensen beschermd waren tegen hepatitis B.”
Voor het onderzoek werden de afgelopen jaren uiteindelijk 480 deelnemers geworven die voor re-vaccinatie in aanmerking kwamen. Hier werkten dertien GGD’en in het midden en zuiden van het land aan mee, evenals de Ease Travel Clinic in Maastricht en de universiteitsziekenhuizen in Utrecht en Leiden. Nadat de deelnemers een nieuwe vaccinatie reeks hadden gekregen, kon op basis van een bloedtest gemeten worden of de vaccinatie inderdaad de gewenste bescherming bood. Ten behoeve van het onderzoek werden vier vaccinatieschema’s uitgetest, waarbij verschillende vaccins werden gebruikt. Uiteindelijk kwamen twee schema’s duidelijk als beste uit de bus in vergelijking met de huidige richtlijn/praktijk. Stijn Raven:
“Dat betekent dat een gerichter re-vaccinatiebeleid mogelijk is voor hepatitis B en we mensen beter kunnen helpen. Dat leidt tot minder discussie en minder onzekerheid bij mensen. We willen dan ook graag dat de richtlijnen op basis hiervan worden aangepast, maar daarvoor moeten we eerst nog nader onderzoek doen. Daar gaan we nu mee verder. Tot slot is het belangrijk dat de gebruikte vaccins ook beschikbaar komen voor deze indicatie.”
Lees hier het artikel in de Lancet Infectious Diseases.
Comments are closed.