Internationale belangstelling voor onderzoek GGD naar chemseks

Bijna de helft van de swingers in ons land, stellen die seks hebben met andere stellen, doet aan chemseks: ze gebruiken (chemische) drugs voor of tijdens de seks. XTC/MDMA, GHB/GBL en lachgas zijn de meest populaire drugs onder swingers.

“Seks zonder condoom komt bij swingers die drugs gebruiken vaker voor”,

vertelt promovendus Ymke Evers van de afdeling Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu (SIM) van de GGD Zuid Limburg. Zij doet onderzoek naar chemseks bij swingers en bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Haar meest recente publicatie over chemseks bij swingers haalde de wereldpers.

“Ik ben heel blij met al die aandacht, want zo ontstaat hier in de zorg voor deze kwetsbare groepen mogelijk ook meer aandacht voor. Zo hoop ik een klein steentje bij te kunnen bijdragen aan het voorkomen van meer ernstige problemen”,

zegt Ymke Evers. Zij startte haar onderzoek naar chemseks als promovendus bij de afdeling SIM in december 2017.

“In ons onderzoek gaan we bij chemseks uit van het gebruik van drugs vlak voor of tijdens de seks, met uitzondering van cannabis, alcohol en poppers.”

De drugs die wel binnen het onderzoek vallen zijn: cocaïne, crystal meth, designer drugs, GHB/GBL, ketamine, speed en XTC/MDMA. De drugs worden gebruikt om de seksuele opwinding en het plezier te verhogen. Algemene vragen zijn: hoe vaak komt chemseks voor, welke risico’s kleven hieraan en aan welke zorg hebben gebruikers behoefte. Ymke Evers benadrukt dat het onderzoek is opgesplitst: één onderdeel is gericht op MSM en één op swingers.

“Wat we in eerste instantie wilden weten, was: komt chemseks bij MSM hier in Limburg ook voor? We wisten al dat chemseks in de grote steden toeneemt en deze mannen een verhoogde kans hebben om een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op te lopen.”

In het onderzoek gericht op MSM werden deelnemers geworven op de soa-poli van de GGD Zuid Limburg: zij kregen een online vragenlijst toegestuurd en daarnaast werd gebruik gemaakt van poli-gegevens. In een eerste publicatie kon Ymke al melden dat chemseks evenveel in Limburg voorkomt als in Amsterdam, en de cijfers behoren tot de hoogste in Europa. Duidelijk is dat XTC/MDMA, GHB/GBL en ketamine de populairste drugs zijn onder MSM. En soa beduidend vaker voorkomen bij MSM die aan chemseks doen, vooral als zij meerdere drugs gebruiken.  Inmiddels is het onderzoek uitgebreid naar andere GGD’en in ons land. Vragen die nu aan bod komen, zijn: hoe ervaren zij chemseks, zien zij dit zelf als een probleem en aan welke hulp of informatie hebben zij behoefte.

Die vragen werden eerder al voorgelegd aan de deelnemers aan het swingers-onderzoek, waarin wordt samengewerkt met de GGD Twente en Radboudumc. Via datingsites voor swingers werd een online vragenlijst verspreid die door 1005 swingers werd ingevuld. De publicatie over de resultaten van dit onderzoek haalde de wereldpers: van Newsweek tot de Sun. Volgens Ymke Evers laat het onderzoek zien dat de meeste swingers die aan chemseks doen het drugsgebruik plezierig vinden, al ziet de helft het wel als ongezond gedrag. Minder dan tien procent is bovendien bang verslaafd te raken aan drugs.

Voor de soa-poli bieden de resultaten handvatten om de zorg te verbeteren.

“Het is belangrijk om vaker naar seksueel gedrag en drugsgebruik te vragen en informatie te verstrekken. En als verslaving dreigt, kunnen mensen eerder verwezen worden naar psychosociale hulp. Dat vind ik heel belangrijk: hulp bieden als mensen hierin problemen ervaren, want dat komt hun gezondheid ten goede.”

 

Hier vindt u meer informatie over de publicatie chemseks bij MSM en over de publicatie over drugsgebruik tijdens de seks onder swingers.