Artikel Juliën Wijers gepubliceerd in The Journal of Infectious Diseases

“Heel mooi, heel fijn en ook wel noodzakelijk”,

zegt promovendus Juliën Wijers over zijn publicatie in The Journal of Infectious Diseases. Het internationale wetenschappelijke tijdschrift publiceerde de resultaten van zijn onderzoek naar de soa Chlamydia. Meer specifiek naar de vraag: waar op het lichaam zitten de meeste chlamydia bacteriën, zowel bij mannen als bij vrouwen?
De conclusie van dit onderzoek is opmerkelijk, vertelt Juliën Wijers, die als onderzoeker werkt bij de afdeling Seksuele Gezondheid, Infectieziekten en Milieu (SIM) van de GGD Zuid-Limburg.

“Een Chlamydia-infectie kun je op één of meerdere plaatsen op het lichaam hebben: oraal, genitaal en anaal. Wat blijkt nu uit ons onderzoek? Dat er geen verschil bestaat tussen mannen en vrouwen als het gaat om de hoeveelheid bacteriën die we anaal en genitaal vinden. Terwijl het testbeleid voor mannen en vrouwen wel verschilt. Mannen die seks hebben met mannen worden standaard ook anaal getest. Maar niet alle vrouwen krijgen een anale test, terwijl ze even vaak anaal een chlamydia-infectie hebben.”

Dat kan grote gevolgen hebben, want een genitale infectie wordt met andere antibiotica behandeld dan een anale infectie. Iemand met een onbehandelde anale chlamydia kan zichzelf opnieuw besmetten en voor verdere verspreiding zorgen. En het lijkt erop dat vrouwen hierop nu een groter risico lopen, omdat zij minder vaak anaal getest worden. Volgens Juliën Wijers zal het testbeleid niet op basis van één publicatie veranderen.

“Maar ik denk dat mede door deze publicatie wel discussie over het testbeleid zal ontstaan. En het is denk ik goed als clinici en huisartsen die mensen op chlamydia testen, hiervan op de hoogte zijn.”

In het onderzoek werkt de afdeling SIM nauw samen met de afdeling medische microbiologie van het Maastricht UMC+.

“Zo hebben we in dit onderzoek data van zowel soa-testen van de GGD als data van het laboratorium gebruikt. Het is een hele fijne samenwerking”,

zegt Juliën Wijers, die nog voor de zomer hoopt te promoveren.

Hier vindt u de publicatie in The Journal of Infectious Diseases.